Ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Als mediator krijg ik veel vragen over het ouderschapsplan. Wat moet er in staan, is het verplicht om bij een scheiding een ouderschapsplan te maken, kunnen we het ouderschapsplan herzien etc.

In deze blog wil ik jullie graag hier wat meer over vertellen. Als je uit elkaar gaat en je gehuwd bent geweest of hebt samengewoond en er zijn minderjarige kinderen ben je verplicht een ouderschapsplan te maken. De reden voor het maken van een ouderschapsplan is dat de Nederlandse staat wil/eist dat er goede afspraken gemaakt worden tussen ouders over de verzorging en opvoeding van de kinderen na de scheiding.

Wat voor afspraken moet je maken: Een aantal dingen moeten verplicht in het plan komen te staan, zoals wanneer zijn de kinderen bij wie en hoe regelen jullie het met de kosten voor de kinderen (kinderalimentatie). Maar daarnaast is het ook heel belangrijk om over allerlei andere zaken afspraken te maken. In mijn praktijk adviseer ik ouders altijd om zorgvuldig te kijken wat er allemaal moet worden afgesproken. Je ziet, dat als de communicatie tussen ouders goed gaat, de afspraken ook goed lopen, maar als er wat wrijving komt kan het zomaar zijn dat niet gemaakte afspraken voor extra ruis gaan zorgen. Uiteraard help ik als mediator om te kijken wat wel of niet belangrijk is.

Een ouderschapsplan is een werkdocument, zeker wanneer de kinderen nog jong zijn is het zinvol om het plan eens in de zoveel tijd onder de loep te nemen of de afspraken nog wel passen. Kinderen worden ouder en daar passen dan wellicht ook weer andere afspraken bij. U mag deze aanpassingen samen op papier zetten en deze toevoegen aan het bestaande plan. Mocht u er samen niet uitkomen dan kan een mediator u hier natuurlijk verder mee helpen.

We zien ook dat de rechtbank het steeds belangrijker vindt

Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben dan kunt u altijd contact met mij opnemen

 

Plaats een reactie