06 53 44 68 35

Hoe vertel je het de kinderen


Als de beslissing om uit elkaar te gaan is genomen zal er op enig moment naar de kinderen toe verteld moeten worden dat hun ouders gaan scheiden. Wij willen u graag wat adviesen geven, welke van belang zijn tijdens het gesprek, maar ook voor de periode erna.

Vertel het de kinderen zelf, liefst samen en in alle rust. Ook al heeft een van de ouders deze scheiding niet gewild, is het voor de kinderen belangrijk dat ze niet het gevoel hebben "partij te moeten kiezen”. Kinderen mogen dit idee nooit krijgen. Hoe boos een ouder ook is op de andere ouder. Voor kinderen is het contact met beide ouders van essentieel belang. Hun relatie met jullie als ouder is een totaal andere relatie dan een relatie tussen twee volwassen partners.

Vertel kinderen dat jullie, als ouders, niet meer verliefd zijn op elkaar. Tegen kinderen vertel je immers altijd dat je van ze houd. Zo voorkom je dat ze "houden van” associëren met het gevoel dat dit dus over kan gaan. Daarmee zouden de kinderen dan kunnen gaan denken dat een ouder ook (op een bepaald moment) niet meer van hun zou kunnen houden.

Vertel het de kinderen zo vroeg mogelijk in het proces. Ook kinderen hebben tijd nodig om de melding te verwerken. Als dit pas veel later in het proces gebeurt dan wordt de periode tussen de scheidingsmelding van hun ouders, en bijvoorbeeld het feitelijk uit huis gaan van een ouder, met alle mogelijke gevolgen die de scheiding nog meer met zich meebrengt heel kort. Kinderen kunnen het dan allemaal niet meer overzien, met alle emotionele gevolgen van dien.

Houdt bij jonge kinderen vast aan de vaste rituelen voor het slapen gaan (liedje zingen, voorlezen). Ook andere dagelijkse rituelen moeten zoveel mogelijk in stand blijven, indien en voor zover dit mogelijk is. Veel onveilige gevoelens worden op deze manier gecompenseerd door veilige gevoelens en houvast.

Probeer op het niveau van de kinderen te vertellen waarom hun ouders gaan scheiden. Merk je dat de kinderen afgeleid raken, dan wel aangeven dat ze niets meer willen horen, stop dan onmiddellijk met het gesprek. Het is hun manier om aan te geven dat ze voor dat moment het niet meer aan kunnen.

Maak de kinderen geen partij in het echtscheidingsconflict en ga geen boze dingen vertellen over de andere ouder. Voor kinderen is dit ontzettend verwarrend. Het blijft immers wel hun ouder waar ze heel veel van houden en die ook van hun houdt. Blijf hier van af.

Wees als 'vertrekkende ouder' voorbereid op negatieve reacties. Boosheid en het "terugtrekken" voor een (korte) periode is heel gewoon. Voor de "vertrekkende ouder” is dit emotioneel heel zwaar, maar het niet zien van een ouder is in deze fase vaak minder moeilijk dan het wel zien van deze ouder. Als je een ouder ziet dan komen vooral gevoelens van missen en verdriet naar boven. Dit zijn hele vervelende gevoelens, die liever gemeden worden door kinderen. Het betekent dus helemaal niet dat kinderen niet meer van die ouder houden!

Voor de kinderen is het belangrijk dat je op elk geschikt moment vertelt dat je van ze houdt en altijd voor ze blijft zorgen. Immers, "ouder zijn” gaat nooit meer over!

Kinderen hebben heel vaak de neiging om een "ouderrol” over te nemen om de ouder die toch al verdrietig is te ondersteunen. Dit is niet gezond voor het welzijn van het kind, heel belastend zelfs. Het kind moet kind kunnen blijven en het is dus zeker niet toe aan deze "ouderrol”. Vertel het kind dan ook telkens, dat je als ouder nog steeds heel goed voor ze kan zorgen en dat zij dat dus echt niet hoeft te doen. Sterker nog, dat je dit absoluut niet wilt.

En tot slot: VERTEL ZE ZO VAAK ALS MOGELIJK DAT HET NIET HUN SCHULD IS.

Familie- vrienden en ouders van (beste)vriendjes of vriendinnetjes, informeer deze mensen het liefst rond dezelfde tijd dat je het de kinderen vertelt, dan hoeven die niet met een geheim rond te lopen. Vertel het dus nooit eerder aan hen dan aan de kinderen. Niet is zo erg als dat kinderen het onbedoeld van een "derde” al eerder te horen krijgen dan van hun ouders!

School, Op het moment dat de kinderen verteld wordt dan hun ouders gaan scheiden, zorg dan dat de school hierover ingelicht is. De betreffende leerkracht kan eventueel veranderingen in gedrag "plaatsen” en wellicht een steunpunt zijn voor de kinderen en u beide als ouders.